Nové zvířecí krematorium v Českých Budějovicích

V Českých Budějovicích bude brzy otevřeno nové zvířecí krematorium, které usnadní poslední rozloučení s domácími mazlíčky. Projekt za 10 milionů Kč nabídne kompletní službu pro zvířata do 80 kg a rozšíří nabídku zvířecího pohřebnictví v regionu.


Není pochyb, že náš vztah k domácím mazlíčkům se v posledních desetiletích významně změnil. Psi a kočky nejsou již jenom zvířata, ale stávají se součástí našich rodin. Jejich ztráta je pro mnohé stejně těžká jako ztráta blízkého. Proto právě na hranicích krajského města a Veselí se usilovně pracuje na dokončení nového zvířecího krematoria.

Stránky projektu odvrací úskalí jako je zdlouhavé vyřizování dokumentů a finanční náročnost. Kremační pec nám v době covidu podražila o 400 tisíc. Celkové náklady na stavbu se vyšplhaly na zhruba deset milionů. Ale nyní jsme těsně před cílem a v dohledu dvou měsíců bychom rádi zahájili provoz,' sdílí majitelka krematoria Animal Areal Gabriela Cikáňová.

Cikáňová věří, že nové zařízení naplní potřebu lidí, kteří hledají důstojné místo na poslední rozloučení se svými věrnými kamarády. Sama provozuje psí salon již 25 let a postupem času poznala, jak těžké může být řešení pohřbívání domácích mazlíčků.

Návod na výstavbu krematoria přišel z této potřeby. Nové zařízení bude mít všechno nutné pro tuto službu a na začátku budou ceny kremace začínat na 1 690 korunách za zvíře do jednoho kilogramu. Urny budou k dispozici v různých cenových relacích, od 150 korun až po několik tisíc v závislosti na velikosti a materiálu. Kromě toho bude ústav nabízet i odvoz uhynulého zvířete.

Zvířecí krematorium bude vybudováno tak, aby poskytovalo kompletní službu a aby bylo přijímané všechna zvířata do 80 kg ze zájmových chovů. Zahradě bude dominovat rozlučková louka, kde se mohou lidé s mazlíčkem posledně rozloučit.

Jednou z alternativ je také již existující krematorium ve Strakonicích, které je v provozu již tři roky. Jeho provozovatel Radek Vondráček však potvrzuje, že zájem o služby zvířecích krematorií stoupá, a uvítá konkurenci v budějovické lokalitě.

V době, kdy nejednou chybějí vhodná místa k pohřbívání domácích zvířat, je tato služba více než potřebná. Pracuje se na tom, aby zvířatům bylo poskytnuto důstojné místo na rozloučenou a zůstala jim tak místa, kde je jejich rodina může navštívit a připomenout si jim.

S postupujícím rozvojem zvířecího pohřebnictví se mohou lidé těšit na rozšíření možností při hledání řešení pro poslední rozloučení se svými věrnými přáteli. Kromě toho přispívá i k ochraně životního prostředí, jelikož se snižuje počet lidí, kteří nelegálně pohřbívají své mazlíčky v lesích nebo na svých zahradách.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy