Park u planetária čekají změny

Hvězdárna v Českých Budějovicích prochází rekonstrukcí, čeká ji nová výstava s fotografiemi z dalekohledu Jamese Webba. Modely planet bude možné najít jinde v parku, kde vznikne dětské hřiště s vesmírnými motivy.


Stará budova hvězdárny v Českých Budějovicích prochází zásadními změnami. Jana Tichá, ředitelka hvězdárny, uvedla, že místo, které místní obyvatelé více než dekádu využívali jako výstavní plochu, prožívá novou éru. Oznámila, že aktuálně probíhá přesun výstavy na nově zbudované panely, které budou umístěny tak, aby narušovaly co nejméně prostoru parku a nebránily v pohybu.

Nová výstavná plocha bude sestávat z dvaceti panelů, které budou vystavovat fotografie pořízené vesmírným dalekohledem Jamese Webba. Tento pokročilý dalekohled dokáže zachytit infračervené záření, čímž publiku nabídne jedinečný pohled na vesmír. Očekává se, že instalace panelů bude dokončena do začátku letní olympiády dětí a mládeže, jež město očekává na konci června.

Mimo výstavní panely bude na výstavě také realistický model Webbova dalekohledu, který bude umístěný v budově. Tichá také představila plány na budoucí exponáty, které se budou zaměřovat na mikro a makro srovnání světa nebo na humor z oblasti astronomie a fyziky.

V kontextu s universálním tématem parku zde zůstanou i modely planetarních těles. Avšak pro lepší přístupnost areálu budou přesunuty do jiné části parku.

Železný plot, který se dlouhodobě nelíbnil radnici, měl náročný proces svého odstranění, kvůli složitému vlastnickému vztahu mezi městem, krajem a Státním pozemkovým úřadem. Této situace se ale konečně našlo řešení a všechny tři strany se dohodly.

Hvězdárnu odteď bude spravovávat krajský úřad, kdežto okolní pozemky se převedou pod správu města, které tak může začít pracovat na dalším rozvoji oblasti. Jedním z plánovaných kroků je stavba dětského hřiště s vesmírnými motivy v blízkosti planetária. Podle Tiché by zde měl být model země, který by děti mohly využívat jako průlezku. Model by také poukazoval na nerovnoměrnosti a zvrásněnosti zemského povrchu.

V blízko planetáriu má do pěti měsíců vzniknout nové dětské hřiště s vesmírnými motivy, na jehož tvorbě se podílí také ředitelka Tichá. Lubomír Bureš, náměstek primátorky, naznačil, že radnice také plánuje další změny v parku, jako je výsadba keřů a trvalých rostlin, naučná stezka, která by se zabývala vzácnou flórou a dřevinami formou zábavných faktů, a dřevěné molo jako vyhlídka na soutoku Vltavy a Malše. Náměstek primátorky uvedl, že stavba tohoto mola začne v roce 2025, kde je potřeba nejen budování mola, ale také čištění břehů Vltavy.

Díky tomuto projektu se parku, jenž byl dlouhou dobu opomíjen, dostane zasloužená pozornost a stane se významným místem pro obyvatele města i jeho návštěvníky.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy