Konec hazardu v Prachaticích?

Prachatice zakázaly hazardní hry na svém území prostřednictvím obecně závazné vyhlášky, která plně reguluje tuto činnost. Vedení města se snaží zabránit provozování kasin a heren spojených s problémy.


Prachatice se rozhodly zakázat hazardní hry na svém území. Zastupitelé schválili obecně závaznou vyhlášku, která bude tuto činnost na území města plně regulovat. Tímto krokem chce vedení města zabránit provozování kasin, loterií a heren, které často způsobují problémy a jsou spojovány s neřestmi, sklony k hazardním hrám a ničivým vlivům.

Prachatice jsou historické město s bohatým kulturním odkazem. Na druhou stranu byly v uplynulých letech náchylné k rozvoji hazardního průmyslu. Původní vyhláška z roku 2014 umožňovala provozování celé řady heren a kasin na několika místech ve městě. V lednu městský úřad obdržel žádost od podnikatele na otevření nového kasina na Malém náměstí. Žádost ale nesplňovala zákonné náležitosti a správní orgán ji nakonec zamítl.

Rada města se následně rozhodla vytvořit návrh obecně závazné vyhlášky na úplnou regulaci hazardu. Tajemník městského úřadu byl pověřen tímto úkolem a zastupitelé následně jednohlasně schválili nový návrh. Nová vyhláška má za cíl uzavřít hazardní hry a chránit veřejný pořádek v městě, které navštěvují žáci a studenti, občané dojíždějící pokuratky a turisté.

Starosta Prachatic Jan Bauer, který novou vyhlášku inicioval, řekl: 'Jednoznačný postoj všech zastupitelů má za cíl zabránit do budoucna jakémukoli provozování hazardu ve městě a zachování veřejného pořádku.' Z výroční zprávy státních policistů i ze zkušeností místních strážníků totiž vyplynulo, že hazard v Prachaticích zároveň doprovázelo problematické chování hráčů.

Podobné vyhlášky omezující hazardní hry platí i v jiných jihočeských městech, jako jsou České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec nebo Strakonice. Na druhou stranu se v prosinci loňského roku zastupitelé Soběslavi na Táborsku vyjádřili proti vymýcení hazardu na svém území. Město Soběslav má jedinou hernu, která generuje pro rozpočet milionové příjmy.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy